Hodnocení restaurací

S přáteli pravidelně navštěvujeme restaurace a útulné hospůdky. Původně to bylo pouze za účelem doplnění živin, nakonec se z toho stala nedělní tradice, pěkné zakončení týdne a posezení s dobrými lidmi v příjemném prostředí.

Sem a tam se někde našel kaz. Nevhodně připravený pokrm, nepříjemná obsluha, zcela nepatřičné uložení vína atd. Poslední kapka v jistém restauračním zařízení nás přivedla k myšlence založení webu s hodnocením námi navštívených restaurací (tedy především v Olomouci).

Nevím, jak se toho zhostit. Kolega navrhuje ustanovit několik kritérií typu: kvalita jídla, prostředí, obsluha, okolní společnost atd. A tyto bodově ohodnotit. Já si myslím, že by bylo vhodné toto doplnit krátkým článkem, protože z několika čísel jen těžko vyplyne atmosféra a nálada.

Dále si myslím, že by každý měl hodnotit sám za sebe. Představuji si to tak, že hodnocení na hlavní stránce restaurace by bylo průměrem hodnocení všech „porotců“ a po rozkliknutí by se dostal na individuální hodnocení jednotlivých z nás. A na stránce autora by se čtenář mohl dočíst něco o autorovi samotném a o jeho pohledu na hodnocení. Každého totiž zaujme něco jiného.

Čtenár se bude mít možnost vyjádřit v diskusi pod článkem. Tady mám obavu, aby se z toho nakonec nestal projekt pro pomlouvání několika málo otřesných zařízení. O to mi nejde. Samozřejmně je vhodné upozornit na vážné nedostatky, ale jde mi spíše o to, nalákat lidi do kvalitních podniků. I když si uvědomuji, že daleko víc „zaujme“ článek s hodnocením 23% než pravidelné hodnocení lepších restaurací přes 90%.

Neznáte podobný projekt? Jaká by jste stanovili kritéria? Jak si vybíráte restaurace vy?

Příspěvek byl publikován v rubrice Názory. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.