Nastavení bootování po síti přes PXE, konkrétně pro boot Cent OS 5.1.
Síťový boot probíhá ve zkratce následovně: bios klientského počítače si vyžádá IP z DHCP serveru; server mu vrátí IP a další nastavení sítě a také odkaz na tftp s bootovacim image PXE. Klientský počítač nastartuje PXE z tftp a zobrazí uživateli menu; po té server pošle klientovi jádro OS. Od této chvíle probíhá boot standardní cestou,
Je tedy potřeba míti nainstalovaný tftp a dhcpd:
yum install tftp-server dhcp
Konfigurace DHCP
Je potřeba editovat soubor /etc/dhcpd.conf, řádky důležité pro boot jsou zvýrazněny:
ddns-update-style interim;
ignore client-updates;
subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
option routers 192.168.0.128;
option subnet-mask 255.255.255.0;
option domain-name-servers 192.168.0.128;
range dynamic-bootp 192.168.0.250 192.168.0.253;
default-lease-time 21600;
max-lease-time 43200;
allow booting;
allow bootp;
#option option-128 code 128 = string;
#option option-129 code 129 = text;
next-server 192.168.0.128;
filename "/pxelinux.0";
}
Konfigurace TFTP
Tento text vychází z How To na CentOS Wiki
TFTP běží přes xinetd. Je potřeba jej povolit v /etc/xinetd.d/tftp, řádek
disable=no
Je potřeba nainstalovat balíček syslinux:
yum install syslinux
a zkopírovat soubory:
cp /usr/lib/syslinux/pxelinux.0 /tftpboot cp /usr/lib/syslinux/menu.c32 /tftpboot cp /usr/lib/syslinux/memdisk /tftpboot cp /usr/lib/syslinux/mboot.c32 /tftpboot cp /usr/lib/syslinux/chain.c32 /tftpboot
Vytvoříme adresář pro menu a pro obrazy jádra:
mkdir /tftpboot/pxelinux.cfg mkdir -p /tftpboot/images/centos/x86_64/5.1
Do adresáře /tftpboot/images/centos/x86_64/5.1 zkopírujte soubory vmlinuz and initrd.img z adresáře /images/pxeboot/ na instalačním mediu.
PXE menu
Vytvoříme soubor /tftpboot/pxelinux.cfg/default s obsahem:
default menu.c32
prompt 0
timeout 300
ONTIMEOUT local
MENU TITLE PXE Menu
LABEL CentOS 5.1
MENU LABEL CentOS 5.1
KERNEL images/centos/x86_64/5.1/vmlinuz
APPEND initrd=images/centos/x86_64/5.1/initrd.img text
Po restartu dhcp a tftp (xinetd) je naše práce hotova.